Current name: Cortinarius glaucescens var. glaucescens (?) [MB#429341]
Der unangenehme Geruch, das weiss-zitronengelbe Fleisch und eine sehr deutliche blutrote KOH-Reaktion auf Fleisch und Stiel, passen im Moment am ehesten zu C. Prasinus.
Bemerkung: Eine seltene und wenig bekannte Art. C. prasinus gehört zu den leicht oxidierenden Arten mit Anthrachinon Pigmenten und roter KOH-Reaktion innerhalb der Subsektion Rufoolivacei. Anscheinend ist C. prasinus mit C. rufoolivaceus und C. odorifer sowie mit gelben Arten wie C. elegantissimus verwandt, unterscheidet sich jedoch durch das nur sehr selten deutlich ausgeprägte purpurrote, rote oder orangefarbene Huthautpigment und den deutlich grünen Hutrand.
Bemerkungen / Hinweise / Abstract
Differential diagnosis. Basidiocarps large-sized. Pileus of clashing colours, from yellowish
"
green to yellow, copper-coloured at centre; surface minutely scaly. Lamellae olivaceous yellow.
"
Stipe pale greenish yellow, bulb edge with copper-red hues. Context of the upper stipe purplish,
"
yellowish in cortex and bulb base. Smell of bakery. Macrochemical reactions: KOH deep red
"
on pileus context and cuticle, Ph.A positive on pileus context. Spores amygdaliform, papillate,
"
coarsely verrucose, 11-12,5 (13) x (5,5) 6-7 µm. In coniferous and deciduous forests, mainly under
"
Fagus sylvatica and Quercus sp., in calcareous soil.
Bestimmt nach
ISAAC GARRIDO-BENAVENT, JOSEP BALLARÀ & RAFAEL MAHIQUES 2015. – New insights into subg. Phlegmacium sect. Calochroi:
adding morphological and molecular data from Mediterranean
representatives, with special regard to Cortinarius prasinus,
C. natalis and C. murellensis species com.